Jadłospis

Poniedziałek 6.05.2024

Śniadanie : Kasza manna na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka drobiowa , bukiet warzyw .( 1,6,7)

II Śniadanie : Banan , chrupka .

II Danie : Kluski leniwe z białego sera polane musem waniliowym , jabłko , woda z cytryną .(1,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa krupnik , kanapeczka z masłem , szynka , ser żółty , bukiet warzyw , herbatka .(1,3,7,9),

Wtorek 7.05.2024

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem szwedzki stół ( jajko gotowane , ser żółty, twaróg, wędlina , miód, dżem, bukiet warzyw ) . (1,3,7)

II Śniadanie : Gruszka , chrupka .

II Danie : Kotlet z indyka z ziemniakami , sałatka z ogórka kiszonego , papryki i cebulki , jabłko , woda z cytryną . ( 1,3,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa solferino , babka piaskowa , maślanka truskawkowa , rodzynki .(1,6,7,912)

Środa 8.05.2024

Śniadanie : Kulki czekoladowe na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , jajko ze szczypiorkiem , szynka , bukiet warzyw .(1,3,6,7)

II Śniadanie : Owoc , chrupka .

II Danie : Gulasz z kaszą jęczmienną , mizeria , kompot , jabłko . .( 1,3,7)

Zupa + podwieczorek : Żurek z jajkiem i kiełbaską , ciasto biszkoptowe z owocami ( wypiek własny) ,shake , woda , marchewka .(1,3,7,9)

Czwartek 9.05.2024

Śniadanie : Płatki jaglane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka pieczona w ziołach ( wypiek własny) , bukiet warzyw . (1,6,7)

II Śniadanie: Owoc , chrupka .

II Danie : Schab w sosie własnym z ryżem , surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem , jabłko , woda z cytryną i pomarańczą .(1,3,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa pomidorowa z zacierkami , kanapeczka z masłem , parówki z szynki na ciepło , bukiet warzyw , herbatka . (1,3,7)

Piątek 10.05.2024

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo z masłem , twarożek ziołowy , dżem , warzywa . (1,3,7)

II Śniadanie : Owoc , sok .

II Danie : Ryba z pieca z ziemniakami , surówka z kiszonej kapusty , kompot . (1,3,4,7)

Zupa + podwieczorek :Zupa łazankowa , rogaliki drożdżowe z marmoladą ( wyrób własny) , śliwka suszona , herbatka .(1,3,7,12)

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 .10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej .

1. Zboża zawierające gluten .
2. Skorupiaki i produkty pochodne .
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne(arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne (wędliny).
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy (słonecznik).
9. Seler i produkty pochodne .
10. Gorczyca i produkty pochodne(musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki(owoce suszone).
13. Łubin.
14. Mięczaki.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata , dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy , produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

        Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszone pomidorki, cukier waniliowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowywania posiłków , dostępny jest u intendenta przedszkola.

 

 

 

 

 

 

 

Ułatwienia Dostępności