Jadłospis

 

Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr.1169/2011 z dnia 25.10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

  1. Zboża zawierające gluten

  2. Skorupiaki i produkty pochodne

  3. Jaja i produkty pochodne

  4. Ryby i produkty pochodne

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

  6. Soja i produkty pochodne

  7. Mleko i produkty pochodne

  8. Orzechy

  9. Seler i produkty pochodne

  10. Gorczyca i produkty pochodne

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

  12. Dwutlenek siarki

  13. Łubin

  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

                                         Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra suszone pomidorki, cukier wanilinowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowania posiłków dostępny u intendenta przedszkola.

Ułatwienia Dostępności