Jadłospis

Poniedziałek 13.05.2024

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka drobiowa , serek smakowy , bukiet warzyw , banan . .(1,6,7)

Obiad : Zupa brokułowa z ziemniakami , naleśniki z serem , jabłko , woda z cytryną .(1,3,7)

Podwieczorek : Biszkopty , flipsy , wafel , actimel , marchewka do pochrupania , woda . (1,7)

Wtorek 14.05.024

Śniadanie : Płatki ryżowe na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , pasta z łososia , serek smakowy , wędlina , bukiet warzyw , melon .(1,7)

Obiad : Zupa szczawiowa z jajkiem , medaliony z indyka z ziemniakami , surówka z marchewki i pora , kompot owocowy . ( 1,3,7,9)

Podwieczorek : Pizzerinki z pieca z serem i salami , ketchup , bukiet warzyw , herbatka . ( 1,6,7)

Środa 15.05.2024

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szwedzki stół ( ser żółty , wędlina twarożek , serki smakowe , dżem , miód , jajko gotowane ) , bukiet warzyw ,pomarańcza .( 1,3,6,7)

Obiad : Rosół drobiowy z makaronem , udzik pieczony z ziemniakami , surówka z buraczków , woda. (1,3,7,9)

Podwieczorek ; Pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka pieczona na maśle , plaster sera mozzarella , bukiet warzyw , herbatka . (1,6,7)

Czwartek 16 .05. 2024

Śniadanie : Owsianka na mleku z żurawiną , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , pasztet pieczony , wędlina , bukiet warzyw , ser, gruszka .(1,3,6,7)

Obiad : Zupa jarzynowa , gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym z kaszą , mizeria ,jabłko , kompot owocowy .(1,3,7,9)

Podwieczorek: Bułka cynamonka , serek czekoladowy , woda , rzodkiewka . (1,3,7)

Piątek 17.05. 2024

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , jajecznica na masełku , ser żółty , dżem , warzywa , kiwi . (1,3,7)

Obiad : Zupa owocowa z makaronem , kotlet rybny z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty , woda , jabłko .( 1,3,4,7,9)

Podwieczorek : Sernik ( wyrób własny) , sok 100 % bez cukru , marchewka do pochrupania , woda . (1,3,6,7) .

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 .10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej .

1. Zboża zawierające gluten .
2. Skorupiaki i produkty pochodne .
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne(arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne (wędliny).
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy (słonecznik).
9. Seler i produkty pochodne .
10. Gorczyca i produkty pochodne(musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki(owoce suszone).
13. Łubin.
14. Mięczaki.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata , dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy , produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

   Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszone pomidorki, cukier waniliowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowywania posiłków , dostępny jest u intendenta przedszkola.

Ułatwienia Dostępności