Jadłospis

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka , serek almette ziołowy , bukiet warzyw , banan .(1,6,7)

Obiad : Zupa szczawiowa , makaron z białym serem , jabłko , kompot . ( 1,7,9)

Podwieczorek : Bułeczka maślana , sok 100 % bez cukru , marchewka do pochrupania , herbatka .(1,7)

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie : Shake waniliowy , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka z indyka , serek smakowy , bukiet warzyw , pomarańcza .( 1,6,7)

Obiad : Zupa kalafiorowa , gulasz z kaszą , ogórek kiszony , woda z cytryną , jabłko .(1,3,7,9)

Podwieczorek : Tosty z pieca z serem żółtym , pomidorem i szynką , bukiet warzyw , ketchup , herbatka . (1,6,7)

Środa 24.04.2024

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , pasztet pieczony , serek ziołowy , bukiet warzyw , mandarynka .(1,3,7)

Obiad : Zupa kapuśniak z koperkiem i natką , żabie udka z ziemniakami , mizeria , kompot , jabłko . (1,3,7,9)

Podwieczorek : Serek fantazja owocowa , wieniec drożdżowy , marchewka do pochrupania , woda .( 1,3,7)

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie : Kawa inka na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem schab pieczony w ziołach ( wyrób własny ) , bukiet warzyw , gruszka .( 1,7)

Obiad : Zupa grochowa , polędwiczka wieprzowa w sosie koperkowym z ryżem , marchewka mini , woda z cytryną , jabłko .( 1,3,7,9)

Podwieczorek : Pieczywo pszenne i żytnie z masłem , nutella śliwkowa ( wyrób własny) , wędlina , bukiet warzyw , herbatka .( 1,6,7)

Piątek 26.04.2024

Śniadanie : Mleko , pieczywo z masłem , jajecznica na masełku, dżem , warzywa , owoc . (1,3,7)

Obiad: Zupa owocowa z makaronem , ryba z pieca z ziemniakami , surówka z kiszonej kapusty , woda , jabłko . (1,3,4,7,9)

Podwieczorek : Bułka cynamonka , mus 100 % bez cukru , marchewka .( 1,3,7)

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 .10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej .

1. Zboża zawierające gluten .
2. Skorupiaki i produkty pochodne .
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne(arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne (wędliny).
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy (słonecznik).
9. Seler i produkty pochodne .
10. Gorczyca i produkty pochodne(musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki(owoce suszone).
13. Łubin.
14. Mięczaki.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata , dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy , produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

   Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszone pomidorki, cukier waniliowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowywania posiłków , dostępny jest u intendenta przedszkola.

Ułatwienia Dostępności