Jadłospis

Poniedziałek 6.05.2024

Śniadanie : Kasza manna na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka , serek łaciaty , bukiet warzyw , banan . ( 1,6,7)

Obiad: Zupa krupnik , kluski leniwe z musem waniliowym , jabłko, woda z cytryną .( 1,3,7,9)

Podwieczorek : Pieczywo mieszane z masłem , szynka , ser żółty , bukiet warzyw , herbatka .(1,7)

Wtorek 7.05.2024

Śniadanie : Kakao na mleku , szwedzki stół ( bukiet warzyw , szynka , miód , dżem , twaróg, ser żółty , jajko ) , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , pomarańcza . ( 1,3,6,7)

Obiad : Zupa solferino , kotlecik z indyka z ziemniakami , sałatka z ogórka kiszonego z papryką i cebulką , kompot owocowy . (1,3,7,9)

Podwieczorek : Babka piaskowa , rodzynki , maślanka . (1,3,7,12)

Środa 8.05.2024

Śniadanie : Kulki czekoladowe z mlekiem , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , jajko ze szczypiorkiem , wędlina , warzywa , owoc . (1,3,7)

Obiad : Żurek z jajkiem i kiełbaską , gulasz z kaszą jęczmienną , mizeria , jabłko , kompot , woda .(1,3,7,9) .

Podwieczorek : Ciasto biszkoptowe z owocami ( wypiek własny) , shake , woda, marchewka do pochrupania . ( 1,3,7)

Czwartek 9.05.2024

Śniadanie : Płatki jaglane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka pieczona w ziołach ( wyrób własny) , serek smakowy , bukiet warzyw , owoc .(1,7)

Obiad : Zupa pomidorowa z zacierkami , schab w sosie własnym z ryżem , surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem , woda z cytryną i pomarańczą . (1,3,7,9)

Podwieczorek : Parówki z szynki na ciepło , pieczywo z masłem , ketchup , bukiet warzyw , herbatka . ( 1,7)

Piątek 10.05.2024

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , dżem , twarożek ziołowy , bukiet warzyw , owoc . ( 1,7)

Obiad : Zupa łazankowa , ryba z pieca z ziemniakami , surówka z kapusty kiszonej , woda z cytryną i pomarańczą , jabłko .(1,3,4,7)

Podwieczorek : Rogaliki drożdżowe z marmoladą ( wyrób własny) , śliwka suszona , woda ,

herbatka (1,3,7,12)

Poniedziałek 6.05.2024

Śniadanie : Kasza manna na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka , serek łaciaty , bukiet warzyw , banan . ( 1,6,7)

Obiad: Zupa krupnik , kluski leniwe z musem waniliowym , jabłko, woda z cytryną .( 1,3,7,9)

Podwieczorek : Pieczywo mieszane z masłem , szynka , ser żółty , bukiet warzyw , herbatka .(1,7)

Wtorek 7.05.2024

Śniadanie : Kakao na mleku , szwedzki stół ( bukiet warzyw , szynka , miód , dżem , twaróg, ser żółty , jajko ) , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , pomarańcza . ( 1,3,6,7)

Obiad : Zupa solferino , kotlecik z indyka z ziemniakami , sałatka z ogórka kiszonego z papryką i cebulką , kompot owocowy . (1,3,7,9)

Podwieczorek : Babka piaskowa , rodzynki , maślanka . (1,3,7,12)

Środa 8.05.2024

Śniadanie : Kulki czekoladowe z mlekiem , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , jajko ze szczypiorkiem , wędlina , warzywa , owoc . (1,3,7)

Obiad : Żurek z jajkiem i kiełbaską , gulasz z kaszą jęczmienną , mizeria , jabłko , kompot , woda .(1,3,7,9) .

Podwieczorek : Ciasto biszkoptowe z owocami ( wypiek własny) , shake , woda, marchewka do pochrupania . ( 1,3,7)

Czwartek 9.05.2024

Śniadanie : Płatki jaglane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka pieczona w ziołach ( wyrób własny) , serek smakowy , bukiet warzyw , owoc .(1,7)

Obiad : Zupa pomidorowa z zacierkami , schab w sosie własnym z ryżem , surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem , woda z cytryną i pomarańczą . (1,3,7,9)

Podwieczorek : Parówki z szynki na ciepło , pieczywo z masłem , ketchup , bukiet warzyw , herbatka . ( 1,7)

Piątek 10.05.2024

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , dżem , twarożek ziołowy , bukiet warzyw , owoc . ( 1,7)

Obiad : Zupa łazankowa , ryba z pieca z ziemniakami , surówka z kapusty kiszonej , woda z cytryną i pomarańczą , jabłko .(1,3,4,7)

Podwieczorek : Rogaliki drożdżowe z marmoladą ( wyrób własny) , śliwka suszona , woda ,

herbatka (1,3,7,12)

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 .10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej .

1. Zboża zawierające gluten .
2. Skorupiaki i produkty pochodne .
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne(arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne (wędliny).
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy (słonecznik).
9. Seler i produkty pochodne .
10. Gorczyca i produkty pochodne(musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki(owoce suszone).
13. Łubin.
14. Mięczaki.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata , dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy , produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

   Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszone pomidorki, cukier waniliowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowywania posiłków , dostępny jest u intendenta przedszkola.

Ułatwienia Dostępności