Jadłospis

Poniedziałek 18.09.2023

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka drobiowa , serek smakowy , bukiet warzyw , ananas .(1,6,7)

Obiad : Zupa szczawiowa z ziemniakami i wkładką mięsną , racuszki drożdżowe , jabłko , kompot owocowy .(1,3,7)

Podwieczorek : Pieczywo mieszane z masłem , nutella śliwkowa ( wyrób własny) , plaster sera żółtego , bukiet warzyw , jabłko , herbatka , banan . (1,6,7)

Wtorek 19.09.2023

Śniadanie : Musli owocowe na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , schab pieczony ( wyrób własny) , serek almette śmietankowy , bukiet warzyw , nektarynka .( 1,7)

Obiad : Zupa owocowa z makaronem  , polędwiczka wieprzowa w sosie własnym z kaszą jęczmienną , surówka z białej kapusty  , kompot owocowy .(1,7,9)

Podwieczorek : Chałka z masłem , plaster sera białego z miodem , shake agrest z pokrzywą , bukiet warzyw , jabłko . (1,3,7)

Środa 20.09.2023

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szwedzki stół ( ser żółty , twarożek na słono, serki smakowe , jajko gotowane , dżem , wędlina , miód , powidło śliwkowe ) , bukiet warzyw , mandarynka . (1,3,7)

Obiad : Zupa gulaszowa , pierogi z serem polane musem waniliowym , jabłko , woda z cytryną . (1,3,7,9)

Podwieczorek : Pieczywo pszenne i żytnie z masłem , indyk pieczony ( wyrób własny) , , bukiet warzyw , serek turek , jabłko , herbatka owocowa .( 1,3,7)

Czwartek 21.09.2023

Śniadanie : Kulki czekoladowe na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka starowiejska , ser mozzarella kulki , bukiet warzyw , pomarańcza . (1,3,6,7)

Obiad : Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami , polędwiczki drobiowe z ziemniakami , marchewka mini , mizeria ,woda z cytryną , jabłko . (1,7,9)

Podwieczorek : Pizzerinki z pieca z serem mozzarella i salami ( wyrób własny)  , bukiet warzyw , pomarańcza , herbatka owocowa . (1,7)

Piątek 22 .09. 2023

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , pasta jajeczna , serek truskawkowy , bukiet warzyw , arbuz . (1,3,7)

Obiad : Zupa pomidorowa z zacierkami  , ryba z pieca z ziemniakami , surówka z ogórka i papryki z cebulką i olejem , kompot owocowy . (1,3 ,4 ,7,9)

Podwieczorek : Rogaliki drożdżowe z marmoladą ( wyrób własny) , bukiet warzyw , jabłko , mus owocowy . (1,3,7)

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 .10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej .

1. Zboża zawierające gluten .
2. Skorupiaki i produkty pochodne .
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne(arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne (wędliny).
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy (słonecznik).
9. Seler i produkty pochodne .
10. Gorczyca i produkty pochodne(musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki(owoce suszone).
13. Łubin.
14. Mięczaki.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata , dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy , produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

   Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszone pomidorki, cukier waniliowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowywania posiłków , dostępny jest u intendenta przedszkola.

Ułatwienia Dostępności