Jadłospis

Poniedziałek 22.05.2023

Śniadanie : Kakao na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szynka drobiowa , serek, bukiet warzyw .(1,6,7)

II Śniadanie : Ananas.

II Danie : Makaron z serem , kompot, banan . (1,3,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa brukselkowa , pizzerinki z pieca z serem mozzarella i salami ,herbatka . (1,6,7)

Wtorek 23 .05. 2023

Śniadanie : Płatki kukurydziane na mleku , pasztet pieczony , serek smakowy , bukiet warzyw .(1,6,7)

II Śniadanie : Arbuz .

II Danie : Nuggetsy z kurczaka z ziemniakami, ogórek z rzodkiewką w sosie jogurtowym z koperkiem , kompot jabłkowy .(1,3,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa kalafiorowa , parówki z szynki na ciepło , herbatka , bukiet warzyw .(1,3,6,7, 9)

Środa 24 .05 .2023

Śniadanie : Płatki jęczmienne na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , szwedzki stół ( jajko, wędlina , twarożek , serki smakowe , dżem , miód , bukiet warzyw ) . (1,3,7)

II Śniadanie : Winogrono .

II Danie : Klopsiki wołowo – wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą , sałata lodowa z serem feta i pomidorkami koktajlowymi , kompot . ( 1,3,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa wiedeńska z wkładką mięsną , budyń waniliowy , chałka z masłem , bukiet warzyw , jabłko. .(1,3,7,9)

Czwartek 25 .05 .2023

Śniadanie : Kluski lane na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , indyk pieczony w ziołach ( wyrób własny) , ser żółty ,bukiet warzyw .(1,7)

II Śniadanie :Owoc.

II Danie ; Pierogi z serem polane musem waniliowym , banan , winogrono , jabłko , kompot . ( 1,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa gulaszowa , pączek z marmoladą , shake jabłko ze smakiem pokrzywy , jabłko .(1,3,7,9)

Piątek 26 .05.2023

Śniadanie : Kasza manna na mleku , pieczywo pszenne i żytnie z masłem , dżem ,jajko gotowane posypane szczypiorkiem , warzywa (1,3,7)

II Śniadanie: Ananas

II Danie : Kotlet rybny z ziemniakami , sałata lodowa z surówka z kapusty kiszonej , kompot .( 1,3,4,7)

Zupa + podwieczorek : Zupa koperkowa z włoszczyzną, bułeczka maślana , shake waniliowy , jabłko . (1,3,7)

INTENDENT ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO MODYFIKACJI W JADŁOSPISIE

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 .10.2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej .

1. Zboża zawierające gluten .
2. Skorupiaki i produkty pochodne .
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne(arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne (wędliny).
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy (słonecznik).
9. Seler i produkty pochodne .
10. Gorczyca i produkty pochodne(musztarda).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki(owoce suszone).
13. Łubin.
14. Mięczaki.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata , dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy , produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

        Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszone pomidorki, cukier waniliowy.

Szczegółowy wykaz produktów użytych do przygotowywania posiłków , dostępny jest u intendenta przedszkola.

 

 

 

 

 

 

 

Ułatwienia Dostępności